Енергийна психология

Какво значи енергийна психология?

Техниките и методите на енергийната психология комбинират знанията от съвременната западна психология и психотерапия с древните източни знания за енергията, която протича в тялото ни.

С помощта на енергийната психология бързо и ефективно се справяме с емоционални травми и блокажи, саботиращи вярвания и ограничения, психо-соматични заболявания и още много други.

Най-общо казано техниките от енергийната психология включват третиране на определени биоактивни (акупунктурни) точки по тялото в съчетание със съвременни подходи, включващи когнитивни и психотерапевтични подходи, коучинг, НЛП и други.

За какви неща помага?

Енергийната психология помага за:

  • Редица физически и емоционални проблеми като: страх, притеснение, гняв, тъга, чувство на отхвърляне, пристрастявания, ниска самооценка, липса на мотивация, остра или хронична болка, психосоматични проблеми, сексуални проблеми.
  • Ако имате неприятни спомени, от които искате да се освободите, но по една или друга причина не сте успели досега..
  • Ако дадена тема в живота ви не се развива както ви се иска и подозирате, че вероятно имате негативни убеждения, които ви пречат..
  • Ако имате повтарящи се ситуации, които сякаш са извън вашия контрол и се чудите защо ви се случват и как да се справите с тях..
  • Ако ви се е случило голямо травматично събитие, което носи след себе си силни негативни емоции, с които не знаете как да се справите..
  • Ако имате проблеми във взаимоотношенията с партньори, родители, деца, колеги, познати..

всичко това са примери за неща, за които се ползва енергийната психология.

Как работи енергийната психология?

Опитът на хиляди хора по света показва, че тя работи бързо и ефективно, а голяма част от техниките могат лесно да бъдат усвоени и да се използват за самопомощ.

С помощта на техниките на енергийната психология можем да балансираме енергията в меридианната система, като изхождаме от древното знание, че психиката, тялото и енергията са свързани и върху който и компонент от трите да въздействаме, той оказва влияние върху останалите два в положителен или отрицателен аспект.

Тоест ако жизнената ни енергия (позната от китайската медицина като “чи”) е в баланс, това води и до баланс на нашата физика и психика. Ако имаме емоционален дисбаланс, това води до нарушение в протичането на енергията и дисбаланс на физиологично ниво. Ако пък имаме някакъв физиологичен дисбаланс, това води до дисбаланс в емоциите и енергията ни.

Така получаваме по-добро разбиране на връзката между нашите емоции и чувства, телесни усещания, поведения и работата на биоенергийните системи в тялото ни (меридианите, чакрите и биополето).

Някои от най-популярните техники на енергийната психология са Техники за емоционална свобода (Emotional freedom techniques, създадена от Гари Крейг), Пренареждане на матрицата (Matrix reimprinting, създадена от Карл Досън), Tерапия на мисловното поле (Thought field therapy, създадена от д-р Роджър Калахан, предшестваща ТЕС), TАТ (Tapas Acupressure Technique, създадена от Тапас Флеминг), BSFF (Be Set Free Fast, създадена от Лари Ним) и други.

Това нещо като положителното мислене ли е?

Не точно. Това са научно доказани подходи, които работят, независимо дали вярваме в тях, или не. Дори и да ни се струва странна концепцията за някаква енергия, протичаща в тялото, ние пак ще усетим промяна в себе си. Това е защото с техниките от енергийната психология помагаме на тялото да се отпусне, успокояваме нервната система и намаляваме нивото на стресовите хормони. А това влияе на начина, по който мислим и по който се чувстваме. 

И когато ние мислим и се чувстваме различно, ние можем и да правим нещата по различен начин. Това ни носи нови позитивни преживявания и дълбоки положителни промени в живота на всички нива.

Facebook