НЛП

Какво значи НЛП?

НЛП означава Невро-лингвистично програмиране. И по-точно:

„Невро“ – Нашите преживявания и мисли водят до определени процеси в мозъка и нервната система.

На физическо ниво те се изразяват в нашите движения и жестове, движенията на очите, дишането, интонацията, скоростта, силата, тоналността на речта ни.

Когато се научим да наблюдаваме, осъзнаваме и променяме тези модели, можем да оказваме влияние върху начина, по който се чувстваме. А желанието на всички нас е да се чувстваме добре.

„Лингвистично“ – Нашите мисли и вътрешни преживявания се изразяват също и чрез езика, чрез който говорим, думите и фразите, които ползваме. Ако знаем как и кога да ги променяме, можем да променим както собственото си лично преживяване, така и реакциите и чувствата на другите хора.

„Програмиране“ – Също както се пише компютърна програма, която да изпълнява определени задачи, можем да променим своите мисли и поведение, както и тези на другите хора, така че да ни водят в желаната посока и успешно да реализираме целите си.

За какво се използва НЛП?

Едни от най-добрите спортисти в света имат лични НЛП коучове, които им помагат да намерят точната ментална настройка, с която да увеличат резултатите от тренировките си неколкократно.

Защото не е достатъчно просто да правиш много упражнения и да очакваш, че упоритият ти труд все някога ще бъде възнаграден. Не и ако в ума ти не върви правилния филм.

Така е и с всяка цел, която искаме да постигнем.

Когато не успяваме да постигнем желаните резултати, въпреки че много се стараем, с помощта на НЛП можем да открием какво ни спира и как бихме могли да го преодолеем.

Всички знаем, че не е достатъчно само да си повтаряме позитивни утвърждения като „Аз изпитвам щастие и получавам всичко с лекота“.

Нашият съзнателен ум може наистина да желае щастие и изобилие, но какво се случва, ако подсъзнанието ни е на друго мнение?

Излиза, че една част от нас ни тегли в една посока, а друга част – в точно обратната.

НЛП подхода помага на човек да разбере какво го спира и да обедини всички свои части, за да могат те да работят в екип за реализиране на неговите намерения и желани резултати.

С помощта на НЛП лесно извикваме и активираме нашите вътрешни ресурси като например увереност в себе си, спокойствие, усещане за радост и мотивация, усещане за собствена ценност и т.н.

И това е само малка част от нещата, които можем да правим с НЛП.

Можем да работим и терапевтично във връзка с емоционално напрежение, страхове, фобии, неприятни изживявания от миналото..

НЛП не е ли манипулация? Чувал/а съм, че се използва, за да караме хората да правят каквото ние искаме

Да, наистина в интернет е пълно с “магични” НЛП техники, които обещават мигновен успех с мъжете/жените, 100-процентова абсолютна увереност сега и завинаги и още много други неща.

Но истината е, че НЛП е много повече от това. Това не са просто техники, а цялостен подход, който ни учи как да мислим. Да мислим така, че да сме здраво стъпили на земята, но и да знаем как да правим малки чудеса всеки ден. Защото възможностите на нашия ум са наистина огромни.

Когато ние се научим да познаваме и овладяваме емоционалния си свят и да насочваме мисленето си в продуктивна посока, нашият живот се променя. И вече никога не искаме да се връщаме назад. Така, променяйки себе си в положителен план, ние променяме и нашите близки, колеги и хората, с които общуваме. 

А това е чудесно, нали?

Facebook