Разбери в баланс ли са мъжката и женската ти енергия

Във всеки от нас тече потокът на енергията на живота. Тя има две главни изражения – потокът отвътре навън и потокът отвън навътре (в китайската медицина се наричат Ин и Ян енергия). Ян е израз на нашата мъжка енергия, а Ин е израз на женската ни енергия.

Казано най-просто, Ян е даващата, излизащата навън креативна енергия. Това е енергията, която усещаме, когато даваме израз на енергията си навън към света, когато сме фокусирани да свършим някаква задача или сме свързани с практическото, логично мислене на лявото полукълбо на мозъка, както и с екстроверните личностни качества.

Ин – женското проявление – е приемащата, получаващата или потокът на енергия отвън навътре. Това е енергията, която усещаме, когато изследваме вътрешните си реалности. Тя се свързва с дясното полукълбо на мозъка и е свързана с чувствата и интуицията, активира се когато сме в близки отношения с друг човек, когато работим с въображението си и когато сме в покой.

Повечето хора непрекъснато се люшкат между двете енергии през деня, в зависимост от това какво правят и с кого общуват. Често обаче поради различни причини – например условията в семеството или обкръжението около нас, много от нас се идентифицират прекалено силно само с женската или само с мъжката си енергия.

Когато забравим, че имаме и мъжка и женска енергия, се появява дисбаланс в мислите, емоциите и физическото ни тяло. Когато енергийната ни система е балансирана, текат естествени емоционално оздравителни процеси, което е важно за цялотното ни здраве.

Кога сме в дисбаланс?

Когато имаме дефицит на женска енергия:

Ние чувстваме безпокойство, хиперактивност, фрустрация, прекалено контролиращи сме, чувстваме емоционално прегаряне (бърнаут), гняв, агресия, прекалено конкуриране с другите, чувство на претовареност и раздразнителност, прекалена увереност, неспособност да си почиваме, прекалена критичност и осъдителност. Когато се отдалечим от женската си енергия, губим способността да се движим свободно и леко и да се адаптираме към обстоятелствата, да приемаме другите и да се свързваме с творческото си вдъхновение. Вместо да се чувстваме омиротворени и отпочинали през деня, ние сме раздразнителни, сковани и претоварени, уморени дори и след добър сън. Имаме усещането, че трябва постоянно да сме в движение и да правим нещо.

Когато имаме дефицит на мъжка енергия:

Може да се чувстваме депресирани, в застой, претоварени, изморени, апатични, безнадеждни, объркани, подчинени, слаби или без живец; ревнуваме, през главата ни минават натрапчиви мисли, чувство на неувереност и усещане за ниска себеоценка. Ако сме се отдалечили от мъжката си енергия, ще ни е трудно да създаваме обстоятелствата, които искаме в живота. Няма да виждаме целите си, няма да имаме вдъхновение да създаваме нещата, които искаме за себе си и може да потънем към депресия и безнадеждност.

Ето защо и двете енергии са важни за всяка жена.

Съвременният живот е така устроен, че ни кара да проявяваме мъжката си енергия, за да успяваме, да сме конкурентни, силни и успешни, да можем да се оправяме сами. Но в дългосрочен план това е разрушаващо и съсипващо за жената.

Затова сега и толкова много жени по цял свят усещат, че нещо им липсва и копнеят да се докоснат и завърнат до нещо позабравено, което дълбоко знаят, че е естествено и част от тях. А именно състоянието на жена.

За да се потопим дълбоко в това състояние и да можем да го задържаме за по-дълго, докато стане естествена част от нас, помагат многобройните женски практики, в които работим с тялото, с дишането и интимните мускули.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *