Женски тайни за възстановяване след раждане

Най-важните неща за първите 40 дни и след това

Може да сте родили нормално или със секцио, но при всички положения е добре да знаете какво е добре да правите за по-лесно възстановяване след раждане и какво да не правите скоро след раждането или поне в първите 40 дни.

Това е период, в който текат интензивни процеси на възстановяване на нашето тяло, енергетика и психика. Неслучайно нашите предци са ни оставили толкова много поверия, свързани с родилките и новородените.

Сега няма да говорим за неща, които може да ви прозвучат като суеверия, а ще ви разкажа няколко неща, които аз самата приложих след второто ми раждане и вярвам, че ще са от полза и на вас.

За да можете да дадете на бебето най-доброто, на което сте способни, е важно вие самите да сте в добра форма. Тук не става въпрос само за физическа форма, а и за доброто състояние на психиката, емоционален и енергиен баланс.

След раждането е съвсем нормално да се чувствате потиснати, тъжни, да ви се плаче без причина или пък да се чувствате смазани, изморени и в пълна безизходица. Рязката промяна в хормоналните нива води до тези състояния. Ако обаче те продължат повече от няколко седмици, задължително споделете с близките си и с вашия лекар.

Всичко това ми е познато от периода след първото ми раждане, но за щастие отшумя в рамките на 1-2 седмици. За втория път обаче си казах, че ще подходя по-сериозно и още към седмия месец си написах всичко, което трябва да правя или да не правя, за да имам бързо и ефективно възстановяване след раждане. Изпратих списъка на няколко мои близки, които да контролират нещата, в случай, че с мен се случи нещо и изпадна в тежка следродилна депресия.

Ето какво имаше в списъка ми за възстановяване след раждане за първите 40 дни, който включва съвети от традиционната китайска медицина и други техники и подходи като енергийна психологияженски енергийни практики и др.

Пазете се от студ

Първото и най-важно нещо е да се пазим от проникване на студ и влага в организма. Краката да се пазят от студ. Не е препоръчително да ядем студени и сурови храни, да пием студени течности.

Не трябва да вдигаме тежко, да правим интензивна гимнастика и секс.

Според китайската медицина не е добре и да се мокрим и къпем много, както и не трябва да уморяваме очите с четене или гледане на телевизия поне през първата седмица.

Признавам си, че не спазвах частта с къпането и четенето.

Обаче от личен опит мога да потвърдя, че студената и сурова храна не ми подейства добре за възстановяване след раждане.

Ето какво се случи..

Аз съм човек, който обожава зеленчуци и салати. На третия ден след раждането не се сдържах и хапнах салата от домати и краставици, която беше студена. Скоро след това ме заболя гърлото, за няколко дни нещата се влошиха и неочаквано прерастнаха в бронхит.

За тези няколко дни не се бях виждала с почти никой, който може да ме е заразил, нито пък някога съм се пазила от студена храна, но ето че след раждането тялото е много отслабено и реагира по друг начин.

Чак след време, когато прочетох за психоемоционалните причини за бронхита, разбрах какво е допринесло за него, освен студената храна, но това е друга тема.

Емоции и кърмене

Друго важно нещо е да почиваме повече и да лежим, да се пазим от негативни емоции и стрес. Ясно е, че това не е полезно нито за нас, нито за бебето, а и може да повлияе върху кърменето.

И сега нещо много важно за кърменето – свободното изразяване на емоциите е пряко свързано със свободното протичане на чи на черния дроб и свободното движение на кърмата. При запушени млечни жлези слагаме компрес от горещи мокри кърпи. При инфекция на жлезите – студени мокри кърпи.

Тъй като след раждането е нормално да имаме много и най-различни емоции, е хубаво да можем да ги изразим, а тези, които ни тревожат, да ги преработим. За мен беше незаменим помощник ТЕС (техники за емоционална свобода). Прилагах я по време на самото раждане и след това в болницата, за да се справя с тежките моменти.

Какво да хапваме, за да възстановим енергията

Според традиционната китайска медицина по време на изгонването на плода се губи много Ян енергия и за да я възстановим, трябва да приемаме сгряващи храни като: агнешко, червени меса, бъбрековиден боб, леща.

За възстановяване на кръвта, укрепване на сърцето, бъбреците, черния дроб и далака трябва да хапваме фурми, стафиди, яйца, черен дроб, спанак, риба, пилешка супа. Аз лично бях загубила всякакъв апетит и единственото нещо, което исках да ям и ми помагаше да се почувствам добре беше пилешка супа и пилешки бульон с куркума и черен пипер.

Друго много важно нещо, което знам от китайската медицина е, че не трябва да се ядат сурови плодове и зеленчуци, а леко сварени, защото в противен случай зъбите ще станат чувствителни. Това ми беше лесно да го спазвам заради естественото желание за топла и мазна храна, което имах в онзи момент.

Най-важното, за което никой не говори

И сега едно от най-важните неща за възстановяване след раждане, за което никой не говори, е да възстановим сексуалната си енергия. Както знаете, тя се генерира чрез мускулите на тазовото дъно, а то е отслабено след бременността и раждането.

Отслабеното тазово дъно може да води до депресия, умора, апатия, ниско либидо и още много други неща, да не говорим за чисто физическите проблеми, които могат да възникнат.

За щастие, когато знаем как правилно да тренираме интимните си мускули и те са еластични и силни, нашето възстановяване след раждане протича много по-лесно, а и по време на самото раждане травмите са много малки или никакви.

Можете да започнете да свивате и отпускате тези мускули възможно най-бързо след раждането, за да подобрите кръвообращението и да засилите оздравителните процеси.

След около 6 седмици, ако имате одобрението от вашия гинеколог, можете да започнете с по-сериозните упражнения и женски енергийни практики с или без нефритено яйце.

Следващото важно нещо е да се възстанови баланса в мускулно-скелетната система на тялото, както и да се работи с фасцията. По време на бременността тялото е претърпяло толкова много промени и трябва да му помогнем да се възстанови. Има различни остеопатични упражнения, които може да се правят за тази цел.

Стрес и негативни емоции – как да се справим

И не на последно място – работа с негативните емоции. Умората и недоспиването, стресът и отслабения организъм правят нещата още по-драматични и не е чудно, че заради натрупани битовизми можем лесно да изпаднем в емоционална дупка и светът да ни изглежда черен. Освен това всяко раждане е сериозна криза на идентичността, която при някои минава по-леко, а при други, не съвсем.

За мен беше незаменима помощта на техниките от енергийната психология, които използвах и продължавам да използвам всеки ден и сега.

Когато ни изникне проблем, с който не можем да се справим просто чрез осъзнаване и когато всички ни казват “това е нормално”, но на нас ни е зле или ни измъчва спомена за кошмарното раждане или нещо друго и не можем да се справим сами, най-добре е да се обърнем към терапевт, който да ни подкрепи в това.

Ако нямате възможност за сесия с терапевт по някаква причина, е хубаво да споделите с някой близък как се чувствате. Важно е ако сме в дупка и сме слаби, да има кой да ни помогне да излезем от там.

Можете да предупредите приятел или приятелка периодично да ви наблюдава как сте и да може да вземе мерки, ако усети, че нещата при вас не вървят добре. Аз бях помолила моя приятелка, която е и терапевт, да ме проверява и това много ми помогна да се мобилизирам и да се чувствам добре.

Възстановяването след раждане не приключва на 40-тия ден, а е процес, който продължава да тече и в следващите месеци. Наистина е важно да се погрижите за себе си добре.

Надявам се да моят опит да е полезен и на вас.

0 Comments