Как да се справим с неприятен спомен за по-малко от час

Преди известно време към мен се обърна една млада дама.

Тя имаше неприятен спомен, който постоянно въртеше в главата си и това я притесняваше, защото преживяваше ситуацията и всички свързани с нея емоции отново и отново.

Ето и историята:

Моята клиентка, да я наречем Марина*, беше отишла на място, където ходи редовно и използва карта за отстъпка. Когато подаде картата на рецепцията, се оказа, че е блокирана. Първата й мисъл беше, че е станала някаква грешка.

Нейната карта беше на името на неин много близък човек, с който в момента не бяха в добри отношения. Между тях имаше някаква неяснота и в дадения момент те не си говореха.

Марина реши да се обади на негов колега, който обикновено знаеше всичко, което се случва в главата на нейния близък и със сигурност щеше да знае защо картата е блокирана.

Но само каква беше изненадата й, когато чу в слушалката, че картата е блокирана напълно целенасочено.

Това я шокира и притесни, защото изобщо не го очакваше. Начинът, по който й говореше човекът от другата страна на телефона я възмущаваше и тя не можеше да повярва, че това наистина се случва.

Всичко, което чуваше, й звучеше просто невероятно.

Освен всичко друго, по време на случката беше облечена с някакъв любим пуловер и не смееше повече да го облече, за да не й се случат още подобни неприятни неща.

Ето как се справихме с това с помощта на Техники за емоционална свобода (ТЕС):

Случката й беше сравнително прясна и доста неприятна. Тя можеше с лекота да си припомни всеки детайл и това й носеше много негативни емоции – гняв, възмущение, чувство, че е предадена, неприятна изненада, която достигаше до усещане, че направо замръзва на място от шок.

Ето защо започнахме с филмовата техника, с помощта на която намалихме общото неприятно усещане за това, че тази случка я има в живота й.

Когато усещането й спадна, дойде време да поработим с всеки един аспект от случката, така че да неутрализираме всички неприятни усещания.

Помолих Марина да си представи, че случката е филм и да си представи как го гледа.

В първия момент, в който тя усети негатина емоция, спряхме филма и започнахме да работим с ТЕС за това конкретно нещо.

В случая ставаше въпрос за един момент, в който тя чува нещо, което й предизвиква шок. Усещането й беше, че направо не може да повярва на това, което чува, безмълвна е и замръзва на място.

Това, което човекът отсреща й казваше, я поставяше в неудобна ситуация на мястото, на което се намираше в този момент.

Поработихме върху силното й възмущение от този човек, с който говореше по телефона. След това излезе нова емоция – гняв, че постъпват с нея по този начин. Поработихме върху гнева, докато го намалим до приемливо ниво.

Излизаха още и още подробности – като например как е звучал гласът на този човек, какво си е помислила тя за него, как се е почувствала предадена от нейния близък, който нарочно е спрял достъпа й до услугата и още и още.

С помощта на ТЕС отработихме всеки един от тези аспекти. В края на сесията, когато я помолих да си спомни случката отново, тя можеше да го направи без никаква негативна емоция.

Възприятието й беше променено и вече не се възмущаваше от поведението на този човек, а напротив – започна да ми разказва как той си е такъв и даже й беше смешно.

Ето как бързо и лесно можем да се освободим от неприятен спомен.

Дори и да е нещо, което ни се струва дребно и незначително и не е толкова “сериозно”, ако ни предизвиква дискомфорт и постоянно го въртим в главата си, значи за нас е сериозно и си струва да му обърнем внимание.

Ако искате да научите как и вие можете да го правите сами, вижте тук как се прави ТЕС.

Най-важното, което всеки начинаещ трябва да знае, е, че за да работи техниката ефективно, трябва да сме максимално конкретни.

Какво означава това? Ето пример:

Говорили сме с роднина по телефона и той ни е ядосал. Вдигнали сме кръвно и не искаме да го чуваме повече този човек (или поне така си мислим в момента). Имаме физически усещания като например стягане в гърлото, болка в главата и т.н. Усещаме гняв, ядосани сме.

Тогава трябва да използваме ТЕС с фрази, които максимално точно да описват нашето усещане, като:

“Въпреки, че Иван така ме ядоса по телефона, аз се приемам такъв, какъвто съм”

“Въпреки, че ме стегна гърлото, като Иван ми каза, че няма да дойде на вечеря, аз се приемам такъв, какъвто съм”

“Въпреки, че главата ми пулсира от болка и не мога да повярвам какво ми каза Иван, аз се приемам такъв, какъвто съм”

и така нататък..

Тоест включете конкретно описание на физическите си усещания, мислите си, емоциите си по отношение на случката и потупвайте, докато усетите, че това нещо вече не ви предизвиква негативна емоция.

Ето едно просто и кратко обяснение, за да се научите бързо сами как се прави ТЕС и да можете да се справяте с такива ситуации с лекота.

Ако имате въпроси или нужда от съдействие, съм на разположение. Можете да се свържете с мен тук.

*името е сменено, за да се запази конфиденциалността на клиента

0 Comments