За да съм уверен, трябва някой друг да ме оцени положително

Един млад мъж, който от няколко години живееше сам в чужбина, се чувстваше, сякаш е влязъл в някаква дупка и няма излизане от там.

И това усещане беше валидно за почти всички сфери от живота му – работа, приятели, любовни отношения..

Той усещаше, че каквото и да му се случва, няма оправия. Смяташе себе си за неудачник и човек, на който нещо не му е както трябва.

Преди да ви разкажа колко интересна сесия имахме с него, нека ви споделя няколко думи за този мъж.

Той е много комуникативен човек, който с лекота умее да общува с хората.

Роден търговец е и освен всичко останало е творец с талант във визуалните изкуства и много сръчен мъж, който дори умее да изработва мебели.

Въпреки всички хубави качества, той виждаше себе си по друг начин и се чувстваше зле.

Сподели ми, че усещането му е, сякаш се катери по камъни, за да излезе от дупката, но или те се чупят, или той ги пуска и пак пада надолу..

Попитах го кога преди е имал същото усещане и той бързо влезе в един минал момент, когато не се е представил добре на важни за него изпити. Това се беше случило няколко пъти и затвърждаваше усещането му за провал и безсилие.

В хода на сесията с Пренареждане на матрицата той успя да стигне до още по-ранен спомен, когато беше около 10-годишен и му бяха открили здравословен проблем, за който се налагаше да пие хапчета. Отново имаше същото усещане, че е безсилен и нещата не са наред.

Когато се върнахме още по-назад в миналото, стигнахме до една случка, в която той беше 6-7 годишно момче, което го бяха набедили в лъжа. В някаква детска игра, негов приятел беше откраднал някаква дискета с компютърна игра, но всички мислеха, че виновният е моят клиент.

Той се чувстваше безсилен и безпомощен.

Неговото минало Аз смяташе, че няма справедливост, че хората вярват на лъжата и трябва сам да се оправяш. Оказа се, че тази ситуация го е научила и на някои позитивни неща като това, да е по-предпазлив, да е търпелив и да знае, че нещата, които са ясни и логични за него, невинаги са такива и за другите.

С помощта на Пренареждане на матрицата моят клиент помогна на 6-7 годишното си Аз да се успокои и да се почувства в безопасност.

Тази техника е като креативна работа с въображението и позволява да направим това, което не сме направили и да кажем това, което не сме могли да кажем в минала ситуация, така че да постигнем мир със себе си.

Това и направи моят клиент – позволи на малкото 6-7 годишно момче да направи и каже това, което искаше, но не смееше и то се почувства спокойно и защитено.

Когато потърсихме свързващото убеждение в тези случки, се оказа, че моят клиент смята “Безсилен съм да си помогна сам. Имам нужда от някой по-голям от мен, който да ме разбира и подкрепя”.

Поразровихме се да разберем какво означава това за него и моят клиент откри, че всъщност, за да е уверен в себе си и да може да продължи напред, трябва да е оценен положително от някой друг.

Това беше абсолютно категорично вярване за моят клиент – той го оценяваше на 100% в този момент.

Това ни отведе в случка в първи клас, в час по четене, където на децата се дава текст, който да прочетат в рамките на една минута и учителката записва кой колко думи е прочел.

Моят клиент беше предпоследен в класа по брой прочетени думи и това го караше да се чувства несигурен в себе си, неразбран, сякаш нещо не му е както трябва. Ако получеше отрицателни оценки или изказвания по свой адрес, той мислеше, че не е на мястото си и не се справя добре.

Ситуацията беше силно травмираща за миналото Аз на моят клиент и след като той му приложи ТЕС, усети как малкото момче се чувства по-спокойно.

Моят клиент попита миналото си Аз (Ехо) какво му пречи да чете гладко и се оказа, че пред погледа на първокласника буквите сякаш се клатеха, това го блокираше и му беше трудно да ги свърже в думи.

Тогава предложих на моя клиент да пробваме НЛП техника, с която да научим малкото момче да чете гладко и да се чувства уверено.

Моят клиент попита миналото си Аз кой чете най-гладко от класа и се оказа, че това е едно спретнато, хубаво и умно момиченце, което се справяше с четенето повече от перфектно.

(след това приложихме тази магическа техника)

Накрая вече не бяха останали негативни усещания и моят клиент намери ново положително убеждение, което да запечата заедно с новата картина на неговото 7-годишно Аз, което се чувства спокойно.

За него това беше много любопитен процес, защото можеше да използва всичките си сетива, за да създаде положителна картина, която да запази новите му положителни усещания сега и занапред.

При проверката на работата ни моят клиент видя как в спомена за часа по четене неговото минало Аз е щастливо, спокойно и чете много по-добре.

След края на сесията категоричното вярване на моя клиент, че трябва да е оценен положително от някой друг, за да е уверен в себе си беше намаляло от 100% на 60%.

В последващата ни работа той успя да получи много нови осъзнавания за себе си, да се сдобие с повече увереност и да се научи да харесва и одобрява себе си.

Силно се надявам, че нещата при него ще продължават да се подобряват.

За моят клиент ТЕС, Пренареждане на матрицата и НЛП бяха непознати техники, дори малко странни, но той бързо схвана какво се прави, довери ми се в процеса, работеше отдадено и с общи усилия постигнахме чудесни резултати.

Когато нещо те притеснява и ти пречи и си готов да работиш отдадено, за да се справиш с него, се оказва, че всъщност това може да е много любопитен процес.

Когато човек има желание да се справя с трудностите и е готов да направи това, което трябва, дори и понякога да му се струва, че може да е плашещо или трудно и не много приятно, винаги ще има положителен резултат.

 

 

 

Пожелавам същото и на вас.

0 Comments