Как да се подготвим за важно контролно или изпит с помощта на ТЕС

Всички знаем, че успехът на важно контролно или изпит зависи не само от добрата подготовка, но и от нашата вътрешна настройка.

Кой ли не познава хора, на които не им пука особено и успяват с лекота да си вземат изпита, дори и без да са учили много…

…или могат да кажат малкото, което знаят, с такава увереност, че преподавателят да помисли, че са чели много и направо да им пише шест, без да се занимава повече с тях..

Справедливо или не, това е факт.

Нашата образователна система ни учи, че трябва да вярваме и да се подчиняваме на авторитетите и често поощрява сляпото възпроизвеждане на информация, без включване на критично мислене или лично мнение.

Ето защо много от нас още от малки са научили, че каквото каже госпожата или господина в училище, е абсолютен факт и продължаваме да си носим това вярване с нас и в по-напреднала възраст.

Всички знаят как като студенти им се е налагало да зазубрят определен материал и да го възпроизведат по определен начин, за да получат положителна оценка.

И дори да осъзнаваш, че това е глупаво и ненужно и да не се стремиш да изкарваш само отлични оценки на всяка цена, понякога все-пак тези оценки са ти нужни – например, ако трябва да имаш определен бал, за да можеш да живееш на общежитие или да вземаш стипендия.

Ех, тези студентски вълнения..

За тези от нас, които вече не са студенти, това може да изглежда като дреболия на фона на всички по-сериозни отговорности, които имаме сега.

Но за ученика или студента това са неща, които са на дневен ред и са сериозни.

Как можем да си помогнем, ако се притесняваме за важно контролно или изпит, въпреки че сме направили всичко необходимо да се подготвим?

Когато бях студентка, имахме един предмет, по който ни предстоеше важно контролно.

Преподавателката беше много сериозна жена и аз бях доста респектирана от нея.

Въпросното контролно можеше да послужи за освобождаване от изпит, а на изпита му се носеше славата на доста труден.

Да, но 2-3 седмици преди контролното преподавателката ни каза, че е почти невъзможно човек да изкара 5 или 6 на него, защото е тест с отворени и затворени въпроси и има специфичен начин, по който се дават и отнемат точки.

На мен ми трябваше висока оценка, за да не си загубя общежитието и когато чух това, малко се уплаших. Даже в първия момент го повярвах напълно и в главата ми започнаха да се прокрадват страхове..

Предметът ми беше интересен и бях научила това, което трябва, но у мен все-още стоеше притеснение заради това, което беше казала доцентката.

Около година преди това бях научила за ТЕС случайно и бях пробвала да го прилагам за най-различни неща и то с добър успех.

Като всеки начинаещ, бях супер вдъхновена да го пробвам за всичко и реших, че задължително ще го направя и в този случай.

Какво направих, за да се освободя от страха и притеснението?

Взех един лист и написах всичките си мисли по отношение на контролното.

Като започнем от това, че е невъзможно човек да изкара 5 или 6 на него, че не е справедливо да ти вземат толкова много точки при грешен отговор, че ако изкарам ниска оценка, ще си загубя общежитието, че няма да имам пари, за да си позволя квартира и още и още..

Когато бях готова, започнах да прилагам ТЕС за всяко изброено нещо, докато спре да ме притеснява.

Явно съм се справила добре, защото на контролното изкарах шест.

Ако вие сте студенти или ученици или имате близки, на които им предстои важен изпит или контролно и усещате, че вътрешните страхове ви спъват, горещо ви препоръчвам да опитате Техники за емоционална свобода (ТЕС).

Можете да ги усвоите бързо и лесно сами, като видите това.

В интернет има много информация, има и книги по въпроса и човек може да се научи да си помага сам за по-дребните или по-сериозните неща.

А там, където среща затруднения, винаги може да се обърне към ТЕС практик, който да му даде насоки.

0 Comments