Как да успокоим детето си (без награди или наказания)

Чувстваш се безсилна да се справиш, когато детето ти изпитва интензивно чувство на гняв, болка, мъка, страх.. или просто е изморено, гладно и се тръшка? Как да успокоим детето си?

Всяка майка е имала такива ситуации и е пробвала какво ли не. От гушкане, до даване на лакомство, биберон, пускане на филмче или обещаване, че ще купим някоя желана играчка..

Има и други начини да помогнем на детето да се успокои. Бързо, лесно и без да прилагаме наказания или да даваме награди. А бонусът е, че ще го научим да забелязва и разпознава емоциите си. Дори детето още да е малко, пак бихме имали голяма полза. И така – какво да направим?

Първото и най-важно нещо е да определим какъв е проблемът. Детето плаче, защото се е ударило, защото някой го е нагрубил, защото е уплашено от нещо, боли го нещо, срам го е от нещо или нещо друго? Можем да питаме детето, а ако още не може да говори – да се опитаме да предположим какво може да го е разстроило.

И под формата на игра можем леко да масажираме точките от двете страни на гръбначния стълб, на около 2 см от всяка страна. Докато го правим, говорим на детето за това, което изпитва.

Например: “Много те боли крачето, защото се удари”, “Много се уплаши от онова куче”, “Ядосан си, че брат ти ти взе играчките”, “Страх те е от госпожата в детската градина” и т.н.

Целта е да кажем нещата такива, каквито са, без да ги отричаме или да обясняваме на детето, че няма от какво да се страхува или тревожи. Или пък, че големите момчета или момичета не плачат. Или децата ще му се смеят, че плаче и т.н. Защото за него това са напълно реални и заплашителни неща, които предизвикват много силен дискомфорт.

Ако се е случило нещо, което е разсторило детето, можем просто да поговорим за това, като разказваме случката. Докато го правим, отбелязваме негативните емоции, които е изпитало детето, докато леко и нежно масажираме точките. Много често детето само се включва с подробности и допълва нещата, които го тревожат. Обикновено за няколко минути можем да видим и усетим, че детето е по-спокойно.

Понякога е възможно детето да не ни дава да го докосваме и да не иска да го гушкаме. Тогава можем да вземем плюшена играчка и да потупваме върху нея по ТЕС точките и през това време да говорим за нещата, които детето изпитва.

Ако пък детето е бебе, можем да го гушнем и да потупваме директно върху себе си. Това също често работи добре.

Надявам се това да ти беше полезно и да си спомниш да го използваш следващия път при нужда.

Ако имаш въпроси за някоя твоя ситуация, можеш да се обадиш на 0883 46 75 84, за да видим как мога да съм ти полезна.

0 Comments