Паническо разстройство (паник атаки)

Как започва цялата история с паник атаките

“От 10 години приемам медикаменти за своите паник атаки, но страничните им ефекти ми действат зле. Нямам достатъчно сили и енергия, налага ми се да подремвам през деня.. а ако не ги пия, става още по-зле. Знам, че трябва да се работи и с мисленето и една моя приятелка ме прати при теб.”

Това е накратко историята на една моя клиентка.

При нея, както и при много други хора, нещата бяха започнали сякаш изведнъж.

Става ти лошо, сърцето бие силно, изпотяваш се, имаш замайване. Все-едно ще получиш инфаркт или инсулт. Страшно е и не знаеш какво да правиш. Тръгваш по различни прегледи и изследвания, където ти обясняват, че не се открива налично заболяване, което да застрашава живота. Казваш си, че сигурно е нещо доста сериозно. Трябва да е някое рядко заболяване, което трудно се диагностицира, щом още не са го открили.

Следват още прегледи и изследвания. Между тях идва и вторият, и третият пристъп. Започваш да живееш в страх и тревога – ами ако ми прилошее навън и няма кой да ми помогне? Ами ако ми прилошее и съм сама вкъщи? Ако ми стане нещо? Полудявам ли? Ами ако се изложа пред хората?

Стават готови и следващите изследвания – не се открива нищо. Да, обаче симптомите са налице и са достатъчно неприятни и тревожни. На личния лекар не му остава друго, освен да те изпрати при психиатър. Страшна дума. Значи съм „луд“. Нещо не ми е наред. Слаб човек съм, щом проблемите ми идват от главата, а пък иначе ми няма нищо физически. Обвинения към себе си и срам. Накрая си вземаш рецептата и започваш лекарствата. Дори и да ти е зле с тях, без тях е още по-зле..

Паническо разстройство.. Как се стигна до тук?

Горната история съм я чувала много пъти.

В доста от случаите, в които съм работила, човекът има минал травматичен опит. Преживял е сериозни ситуации, в които животът му е бил застрашен –  например престой в болница и различни медицински манипулации в детска и младежка възраст, без подкрепата на родител или близък. Преживял е насилие под някаква форма. Станал е свидетел на случки, в които други хора са преживели нещо травматично или са загубили живота си. Не е могъл да се справи с видяното и то е останало непреработено в него. Бил е под натиск да бъде перфектен и да отговаря на високи очаквания на родителите и семейството си и се е претоварвал, постоянно ангажирайки се в учене и работа, без почивка. И още най-различни случаи..

Всичко това, което дълго време е било потискано, в един момент излиза на повърхността под формата на неприятни симптоми, следвани от страх от следващия пристъп, тревога за здравето и живота, което води до срам и затваряне в себе си.

Проблемът е, че ако не се предприемат мерки, състоянието на паническо разстройство (паник атаки) в един момент се превръща в страдание и за близките и семейството на човека.

Те се ангажират да го придружават, когато е в дома си, както и когато излиза навън. Съпровождат го по прегледи и изследвания. Вършат много неща вместо него, защото той не може. Срамуват се от ситуацията и не знаят как да я решат.

Какво може да помогне при състоянието на паник атаки

Хубавото е, че има добри решения, стига човек да ги потърси, изпробва и намери своето. Подходът трябва да е комплексен и да включва грижа и за физическото състояние, и за психиката и духа. Това включва да отидем на лекар и да изследваме различни възможни дефицити на важни витамини и минерали в тялото, хормонален дисбаланс, проблеми с кръвната захар, проблеми с опорно-двигателния апарат и т.н.

Като психолог, мога да говоря повече за частта, в която аз помагам. А именно – емоциите, мисленето и поведението. Моите помощници включват методи, техники и подходи от енергийната психология и невро-лингвистичното програмиране (НЛП), както и много други подходи. Хубавото е, че те работят едновременно с тялото и психиката, което води до стабилен и траен резултат. Разбира се, това не изключва човек да приема медикаменти по лекарско предписание и не означава да ги спира на своя глава.

А сега още малко истински истории за хора, които са преживели паник атаки

Имах една клиентка, която беше страдала доста. Когато започнали паник атаките, се появило и чувството, че не може да преглъща храната. Известно време ѝ е било доста трудно да се храни, умирайки от страх да не се задави, да не ѝ стане нещо и да умре. След това доста време беше търпяла страничните ефекти на изписаните от психиатър лекарства и беше стигнала до момент на отчаяние и невяра, че някога ще живее нормално без паник атаките.

НЛП терапия и енергийна психология

С нея работихме доста върху значими преживявания от детството, както и такива от настоящия ѝ живот. Месеци след това ми даде обратна връзка, че нищо от тези спомени вече не ѝ предизвиква неприятни емоции или напрежение. Оставаше да реши какво иска да прави от тук нататък с живота си – имаше важни и големи решения за вземане. И колко интересно, докато беше вглъбена в паник атаките си и цялото семейство се въртеше около нея, тя се чувстваше спокойна, защото състоянието ѝ я предпазваше. С паник атаки не ѝ се налагаше да мисли дали е доволна от отношенията с партньора си, дали ѝ харесва ежедневието ѝ, дали ѝ харесват заниманията ѝ. И какво всъщност иска и ѝ харесва.

Важни въпроси, които човек не решава отведнъж и няма как някой друг да му даде рецепта и да му каже какво да прави или да не прави. Отговорността си е изцяло наша, защото сме големи хора. Колко свобода има в това..

Остава само да я вземем в ръце и смело да действаме, създавайки си един пълноценен живот, свободен от паник атаките.

За връзка с мен можете да използвате контактната форма или 0883 46 75 84 (може да пишете по вайбър, за да се уговорим за кратък разговор в удобно време)

Още малко истории на хора с паник атаки

Една друга клиентка пък сама си беше поставила толкова много очаквания, задачи и отговорности, че за нея беше непосилно да се справя с тях и тялото и психиката ѝ реагираха с пристъпи на паника с чувство на задушаване, треперене, деперсонализация и дереализация. Между пристъпите живееше с тревожно очакване на следващия път. Доста неприятно, особено когато се грижиш и за семейство и деца, работиш, домакинстваш, спортуваш, четеш книги, стараеш се да се развиваш и не отделяш време за почивка..

Друга клиентка пък страдаше заради заболяване на близък и се тревожеше за състоянието му. Останалите ѝ близки изглежда не знаеха или не успяваха да я подкрепят и душата ѝ изплакваше това през паник атаките. Не стига, че не можеше да работи спокойно, защото усеща замайване и я е страх да не припадне, а и я беше срам. Срам, защото хората ще я видят слаба, ще се наложи да се притичат на помощ, да викат линейки..

Как да се справим с ПА

Това са реални човешки истории и преживявания, които не се оправят от самосебе си. Не се оправят с четене на книги и гледане на видеа. Необходима е професионална помощ, висока мотивация, търпение и упоритост, както и подкрепа от близките хора в посока човек да се справи със състоянието.

Можете да ми пишете тук. Ще се радвам, ако мога да съм полезна и на вас.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *